Vitapep in strijd met overgewicht bij kinderen

 

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 12% van de jeugd tussen 4 en 20 jaar oud overgewicht heeft. En zelfs 3% mag obesitas worden genoemd.

Hoe kom het dat zoveel kinderen te dik zijn?

Dat heeft verschillende redenen.

Maar één van de grootste redenen is dat kinderen te veel vet eten en te weinig bewegen.

Terwijl vroeger kinderen buiten slagbal speelden, spelen kinderen tegenwoordig Angry birds op de iPad. En dan het liefst met een zakje chips en een glas cola ernaast.  

Ook is er in veel gevallen te weinig toezicht van ouders op het eetpatroon van hun kinderen. Ze kunnen controleren waarmee hun kids ontbijten en wat er wordt geserveerd voor het avondeten, maar wat daartussen gebeurt, is vaak de grote vraag.

Snoepjes liggen meestal niet achter slot en grendel. En wanneer ze oud genoeg zijn, lopen kinderen met vriendjes of vriendinnetjes naar de Albert Heijn op de hoek om daar een reep chocola, een zak biggetjes of een red bull te halen.

Deze ongezonde tussendoortjes zijn vaak de grote boosdoener.

De gevolgen van overgewicht op latere leeftijd

De cijfers liegen er niet om. Zo’n 80% van kinderen lukt het niet om af te vallen en blijven hun hele leven te dik.

Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Denk aan een te hoog cholesterol of hart- en vaatziekten. Maar ook zelfs op jonge leeftijd kunnen de problemen al om de hoek komen kijken.

Diabetes en gewrichtsklachten kunnen al vroeg een rol innemen in het leven van te dikke kinderen.

Naast deze lichamelijke gevolgen, hebben kinderen met overgewicht ook vaker psychische klachten. Ze worden vaak eerder gepest omdat ze er anders uitzien dan de rest en minder goed zijn in sport.

Wat kunnen we doen tegen overgewicht?

Om weer op gezond lichaamsgewicht te komen moeten te dikke kinderen afvallen.

Allereerst is voldoende beweging uiteraard essentieel. Weg met die iPad dus!

Het lastige is dat een streng dieet bij kinderen niet verstandig is. Kids moeten nog groeien. Daarom is het belangrijk dat zij voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.

Wel is het uiteraard goed om kinderen minder ongezonde voedingsstoffen tot zich te laten nemen.

Vaak proberen ouders dit al flink te sturen door hun kinderen niet te laten ontbijten met een witte boterham met een dikke laag boter en dubbele hagelslag, maar met muesli en vetarme kwark. En skippen zij de snackbar voor spinazie met gekookte aardappels en een visje.

Het grote probleem zit hem vaak in de ongezonde tussendoortjes.

Vitapep vecht tegen overgewicht bij kinderen

Goed nieuws dus dat een gezonde vorm van tussendoortjes steeds populairder wordt.

We hebben het hier natuurlijk over: snackgroenten!

Vitapep teelt heerlijke oranje, knapperige zoete minipaprikaatjes. Maar ook minitomaatjes en komkommertjes zijn tegenwoordig niet meer weg te slaan uit het schap.

Door de opkomst van snackgroenten kunnen kinderen met overgewicht blijven snacken, maar dan op een verantwoorde manier. Dit maakt het afvallen een stuk leuker en gemakkelijker!

Met andere woorden: weg met de wafels, chocola en chips!

Natuurlijk pakt de opkomst van gezonde tussendoortjes zoals snackgroenten maar een deel van de problematiek aan.

Toch zijn ongezonde snacks een extreem grote boosdoener en zijn wij bij Vitapep ontzettend blij om te zien dat onze snackpaprikaatjes steeds vaker de ongezonde pauzekoek vervangen.

Maar we zijn er nog niet. Daarom blijven wij strijden in het gevecht tegen ongezonde tussendoortjes.

Strijd jij mee?